Hva er micro:bit?

Hva er micro:bit?

BBC micro:bit er en liten programmerbar datamaskin som er designet for å gjøre læring om programmering og elektronikk enkelt og gøy! I denne veiledningen viser vi deg hvor enkelt det er å sette i gang med programmering med BBC micro:bit. 

Hva er micro:bit?

BBC micro:bit er en datamaskin i lommeformat som du kan programmere, tilpasse og kontrollere for å sette dine digitale ideer, spill og programmer ut i livet. Micro:bit’en er på størrelse med en fyrstikkeske (4x5cm), som gjør den lett å håndtere og ta med seg. Den kan blant annet kodes ved hjelp av blokkbasert programmering, som er en enkel tilnærming for å lære seg grunnleggende koding og programmering.
Micro:bit kan programmeres fra en hvilken som helst nettleser via makecode.microbit.org. I denne innføringen viser vi deg hvordan du kan kode din micro:bit med blokkprogrammering via JavaScript Blocks Editor. Vi anbefaler deg å bruke PC.
Spinning micro:bit

Dette trenger du

 1. PC eller nettbrett med internettilgang
 2. Micro:bit* med USB-kabel**
  Denne pakken som inneholder alt du trenger: micro:bit, USB-kabel, batteriholder og 2 AAA-batterier, samt guide med fire morsomme prosjekter.

  * Dersom du ikke har en micro:bit for hånden, men er nysgjerrig på hvordan koding med micro:bit fungerer kan du teste ut dette helt gratis ved hjelp av denne simulatoren.

Slik gjør du - PC/Mac

 1. Koble din micro:bit til datamaskinen med USB-kabelen. Når denne er tilkoblet vil du finne din micro:bit som en egen disk på din datamaskin (Finder på Mac).
 2. Gå inn på microbit.org, velg ”Let's code” og ”JavaScript Blocks Editor” – ”Let's code".

  Javascript block editor
 3. Lag ditt prosjekt (dette fra IKT-senteret kan være en god start)
 4. Når prosjektet er ferdig, trykk «Download», og dra eller flytt ditt prosjekt (.HEX) til MICROBIT disk.

Slik gjør du – mobil/nettbrett (trådløst via bluetooth)

**Micro:bit kan kobles trådløst sammen med din mobil/nettbrett via bluetooth med app til Android og iOs. Merk at du da er avhengig av strøm til din micro:bit, ved å koble til batteripakken som medfølger i denne startpakken. 
 1. Koble din micro:bit til batteriet.
 2. Last ned app:
 1. Åpne appen, følg instruksjonene.
 2. Koble sammen din micro:bit til mobil/nettbrett ved å velge «Connect» og «Pair a new micro:bit».
 3. Lag ditt prosjekt: trykk «Create Code», bla ned til «JavaScript Blocks Editor” og velg «Let’s Code». Her er noen forslag til kule prosjekter. Når du er ferdig med prosjektet, trykk «download».
 4. For å overføre ditt prosjekt via til din micro:bit, trykk «Flash» og velg det prosjektet du ønsker å overføre. MERK: dette vil ikke fungere dersom din micro:bit samtidig er koblet til din PC via USB.

For mer detaljert beskrivelse: https://microbit.org/guide/mobile/ (på engelsk)

Enkle oppgaver med micro:bit:

Dersom du ønsker å utforske micro:bit sammen med en venn, kan du forsøke deg på denne: (OBS: krever to micro:bit)

Nyttige lenker

Bankende hjerte micro:bit

Var denne artikkelen nyttig? Gi oss gjerne tilbakemelding på hvordan denne kan bli bedre :)

Kontakt oss gjerne dersom du ønsker ytterligere rådgiving og veiledning om micro:bit.
Neste artikkel Makeblock Neuron: Enkle programmerbare elektroniske byggeklosser