Lek og lær med teknologi · Dagens elever er morgendagens innovatører
Lek og lær med teknologi · Dagens elever er morgendagens innovatører
Datalogging med micro:bit

Datalogging med micro:bit

Du kan bruke micro:bit som en datalogger, og registrere data fra de innebygde sensorene. Data lagres på micro:bit selv når strømkilden er frakoblet.

Hva er datalogging?

Datalogging er registrering av data over tid. Metoden brukes i vitenskapelige skoleeksperimenter for å registrere miljømessige eller fysiske data. Dette kan være for korte tidsserier, for eksempel ved måling av akselerasjonen til et objekt når det faller, eller over lengre tidsperioder, slik som ved opptak av lydnivåer over en dag eller temperatur eller lysnivåer over en uke eller mer.

Hvorfor er datalogging nyttig? 

Micro:bit er fullpakket med sensorer for lys, temperatur, magnetisme, akselerasjon og mikrofon (v2). Du kan hente inn og lagre data fra disse sensorene på micro:bit, og finne dem senere for studier og analyse.

Dataene forblir på micro:bit selv når strømmen er koblet fra, og det trengs ingen spesiell programvare for å lese den. Du kan undersøke dataene dine i tabeller og lese av visuelle grafer direkte fra micro:bit i nettleseren din, eller du kan laste ned dataene til et regneark slik at elevene kan analysere og tolke dataene dere har samlet inn.

Hva kan jeg logge?

  • Du kan logge data fra hvilken som helst av mikro:bit-inngangene; lyssensor, temperatursensor, pins, akselerometer, kompass, mikrofon (V2).
  • Data logges mot tid. Du kan endre tidsperioden fra millisekunder til sekunder, minutter, timer, dager eller ingen hvis du ikke ønsker å logge tiden.
  • Du kan logge data fra flere kilder samtidig eller separat, avhengig av hva slags program du velger å lage

Planlegg før du starter 

Før du begynner, er det lurt å planlegge:

  • Hvilke data du ønsker å samle inn
  • Hvor ofte du vil samle den
  • Om du ønsker å legge til en visuell indikasjon på LED-displayet for når data samles inn
  • Hvordan kontrollere når dataloggingen starter og stopper

Du kan også planlegge:

  • Hva skjer om dataloggen blir full?
  • Når du ønsker å slette dataen fra micro:bit - du kan legge inn en funksjon for dette i programmet ditt eller du kan velge at dataene slettes når du flasher inn et nytt program til micro:bit`en din.

Datalogging i MakeCode

Legg til dataloggingsfunskjonen ved å åpne et nytt MakeCode-prosjekt. se i kategorien for utvidelser og klikk på 'datalogger'.

Datalogging manuelt

I enhver form for datalogging er det god praksis å merke kolonnene dine før du starter datalogging, slik at du vet hva tallene representerer. I dette eksemplet skal vi logge lyd- og lysdata, så vi bruker 'sett kolonner'-blokken med passende navn.

'Loggdata'-blokken vil logge data når du trykker på knapp A og viser et hjerteikon på LED-skjermen slik at du vet at den fungerer:

Overfør programmet til din micro:bit. Koble den så fra datamaskinen og koble til en batteripakke. Nå kan du begynne å logge data hvor som helst ved å trykke på en knapp. Dataene forblir på micro:bit selv om du kobler fra batteriene.

Automatisk datalogging

Bruk 'every'-blokken i Loops-kategorien for å fange data med jevne mellomrom. Dette programmet vil logge lys- og lydnivået hvert minutt. Du starter og stopper loggingen ved å trykke på knapp A.

Hjerteikonet gir en visuell tilbakemelding om at data logges. Du kan slette loggen ved å trykke på knappene A og B sammen med berøringslogoen, og skjermen vil også varsle deg om loggen er full.

 

Les av dataene dine

Når dataene er logget på micro:bit, kobler du micro:bit til en bærbar eller stasjonær datamaskin. Micro:bit vil se ut som en USB-stasjon kalt MICROBIT. Se der inne, og du vil se en fil som heter MY_DATA:

Dobbeltklikk på MY_DATA for å åpne den i en nettleser, og du vil se en tabell med dataene dine: 

 

Sikkerhet

Dataene dine forblir på micro:bit og på datamaskinen din om du velger å kopiere eller laste dem ned. Det blir ikke lastet opp til internett eller delt med noen, med mindre du velger det.

Du også kan bruke micro:bit til å logge data uten internettforbindelse, men hvis datamaskinen din ikke er tilkoblet, vil MY_DATA-nettsiden se litt annerledes ut.

Datalogging med Python

Du kan bruke datalogging når du koder micro:bit V2 i Python.

Først legger du til log to i starten av programmet. Angi kolonneoverskriftene for dataloggen ved å bruke log.set_labels() Legg deretter til poster i dataloggen din med log.add() Du henter dataene dine på samme måte som beskrevet ovenfor. Finn ut mer om datalogging i Python ved å utforske micro:bit Python Editoren på MakeCode.

 

Datalogging med eksterne sensorer

Over har vi snakket om hvordan du kan logge data med de innebyggede sensorene på micro:bit. Ved å legge til ulike sensorer vil du få mulighet til å samle inn og analysere enda flere datapunkter slik som fuktighet i jorda eller temperatur i vann. For å koble til sensorer når man skal gjøre datalogging, behøver man en IoT:bit. IoT:bit er et utvidelseskort som enkelt lar deg koble til servoer og ulike sensorer og som i tillegg har en wifi-modul for enkel overføring av dataene til din datamaskin eller til thingspeak.com IoT:bit finner du også i micro:bit Smart Agriculture Kit og micro:bit Smart Science IoT Kit. Disse settene inneholder også ulike utvalg av sensorer samt et godt utvalg av oppgaver og prosjekter.

Trenger du litt hjelp til å komme i gang? Snakk med en av våre rådgivere

Ta kontakt med en av våre rådgivere for ytterligere veiledning på telefon 35 60 02 01 eller e-post salg@n00b.no.

 

Forrige artikkel Slik kobler du micro:bit til iPad
Neste artikkel LEGO® Education SPIKE™ Prime: Et tverrfaglig verktøy som oppmuntrer til skaperglede