Lek og lær med teknologi · Dagens elever er morgendagens innovatører
Lek og lær med teknologi · Dagens elever er morgendagens innovatører
Filament til 3D-printing: Hva skal jeg velge?

Filament til 3D-printing: Hva skal jeg velge?

3D-printere har blitt stadig mer vanlige i utdanningssektoren og gir en unik mulighet for lærere til å introdusere elevene til en spennende verden av produksjon og design. En av de viktigste komponentene i en 3D-printer er filamentet som brukes til å produsere objekter. Det finnes flere typer filament tilgjengelige på markedet, og det kan være vanskelig å navigere gjennom alle alternativene. I denne artikkelen vil vi utforske de vanligste typene filament og deres egenskaper, slik at du kan velge det beste alternativet.

Ulike typer filament

PLA (Polylactic Acid) - Anbefalt til skoleprosjekter

PLA er en av de mest populære typene filament på markedet. Dette skyldes delvis at det er laget av fornybare materialer som maisstivelse og sukkerrør, noe som gjør det til en mer bærekraftig type filament enn noen av de andre alternativene. PLA er også lett å jobbe med og gir skarpe, fine detaljer. Det er imidlertid ikke like holdbart som noen av de andre filamenttypene, og det kan brytes ned over tid. PLA er et godt valg for skoleprosjekter, prototyper og enkel utskrift.

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)

ABS er en annen populær type filament. Det er mer holdbart enn PLA og tåler høyere temperaturer. ABS er også mer fleksibelt enn PLA, noe som gjør det mer egnet for deler som vil bli utsatt for slitasje eller stress. Imidlertid er ABS vanskeligere å jobbe med, og krever ofte en oppvarmet byggeplate for å hindre krymping under utskriftsprosessen. ABS er et godt valg for funksjonelle deler og objekter som vil bli brukt ofte.

PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol)

PETG er en type filament som er litt nyere på markedet, men har blitt stadig mer populær de siste årene. Det er mer holdbart enn PLA, men lettere å jobbe med enn ABS. PETG har også en høyere toleranse for varme enn PLA, noe som gjør det egnet for utskrift av varmebestandige deler og objekter. PETG er et godt valg for prototyper, funksjonelle deler og andre objekter som krever litt ekstra holdbarhet.

Nylon

Nylon er en av de mest holdbare typene filament på markedet. Det er også fleksibelt og motstandsdyktig mot kjemikalier og slitasje. Nylon er imidlertid vanskeligere å jobbe med enn noen av de andre filamenttypene, og krever spesielle innstillinger og teknikker for å produsere et vellykket utskrift. Nylon er et godt valg for funksjonelle deler og objekter som vil bli utsatt for mye slitasje.

TPU (Thermoplastic Polyurethane)

TPU er en fleksibel type filament som er ideell for utskrift av elastiske deler og objekter. TPU haren myk og gummiaktig konsistens, og kan strekkes og bøyes uten å miste formen sin. Det er også motstandsdyktig mot oljer, fett og slitasje. Imidlertid er TPU litt vanskeligere å jobbe med enn noen av de andre filamenttypene og krever spesielle innstillinger og teknikker for å produsere et vellykket utskrift. TPU er et godt valg for utskrift av deler og objekter som krever fleksibilitet, som for eksempel skoputer eller beskyttende deksler.

Woodfill

Woodfill er en spesiell type filament som inneholder små partikler av tre. Dette gir utskriftene en naturlig tre-aktig tekstur og utseende. Woodfill er ikke like holdbart som noen av de andre filamenttypene, men det gir utskriftene en unik estetisk kvalitet. Det er et godt valg for dekorative og estetiske deler, som for eksempel skulpturer eller treleker.

Metallisk filament

Metallisk filament er en spesiell type filament som inneholder små partikler av metall som gir utskriftene en metallisk glans og utseende. Metallisk filament er ikke like holdbart som noen av de andre filamenttypene, men det gir utskriftene en unik estetisk kvalitet. Det er et godt valg for dekorative og estetiske deler, som for eksempel smykker eller metalldeler.

Oppsummert

3D-printing er en morsom og kreativ aktivitet for lærere og elever å utforske. Vi anbefaler å bruk PLA-filament i skoleprosjekter da den er enklest å jobbe med og gir skarpe, fine detaljer.

Trenger du litt hjelp til å komme i gang? Snakk med en av våre rådgivere

Ta kontakt med en av våre rådgivere for ytterligere veiledning på telefon 35 60 02 01 eller e-post salg@n00b.no.

Forrige artikkel 5 tips til deg som skal undervise med 3D-printing
Neste artikkel FlashPrint 5: Raskere og enklere klargjøring for 3D-printing