Lek og lær med teknologi · Dagens elever er morgendagens innovatører
Lek og lær med teknologi · Dagens elever er morgendagens innovatører
Lær om klimaendringer med Smart Climate Kit

Lær om klimaendringer med Smart Climate Kit

Klimaet vårt er i endring, og meteorologer og forskere generelt arbeider stadig for å få et godt bilde av hva slags vær og klima vi har i dag, og hva vi kan vente oss fremover.

Å vite hva slags vær og klima vi har er nyttig for oss mennesker fordi det forteller oss mye om hvordan vi kan leve livet vårt både på kort og lang sikt. Samtidig er det viktig for oss å vite hva som venter oss når vi snakker om miljøet rundt oss, naturen, alle dyreartene, og hvordan vi best kan ta vare på disse.

micro:bit Smart Climate Kit er en fin innfallsport når du skal lære elevene om vær og klima.

Settet inneholder en rekke sensorer som fanger opp værfenomener slik som vindsensor, støvsensor, og sensor for temperatur og fuktighet. Sammen med micro:bit og IoT-kortet kan elevene ta målinger av hvordan ulike værfenomener arter seg, og utforske hvordan disse værfenomenene påvirker oss. Dataene eleven samler inn kan overføres til en PC slik at de kan se resultatet av målinger over tid og danne seg et grunnlag for hvordan forsking på vær og klima fungerer i praksis.

micro:bit Smart Climate Kit kommer med ulike prosjekter til bruk innenfor temaene vær og klima. I tillegg er alle komponentene i settet også kompatible med alle andre moduler fra ElecFreaks, slik at man enkelt kan utvikle programmene sine videre slik man ønsker. Settet egner seg fint til tverrfaglig arbeid innenfor teknologi og forskning, bærektaft, samfunnsliv og biologi, og passer for 8.klasse og oppover.

3 praktisk prosjekter med Smart Climate Kit

1. Mål UV-indeksen

Ultrafiolette stråler fra sola er noe både naturen, mennesker og dyr er avhengige av. Blant annet trenger vi mennesker UV-stråler for å danne D-vitamin i huden. Samtidig kan for mye UV-stråling være skadelig for oss. Om vi bruker for mye tid i solen, spesielt når det er høy UV, kan huden vår få både kortsiktige og langvarige plager. I dette prosjektet skal du programmere en UV-sensor, slik at du kan måle hvor høy UV-strålingen er akkurat nå. Du kan også lagre dataen du samler inn og se på hvor høy UV-indeksen er over tid.

Gå til oppgaven “Hvor høy er UV-indeksen”

2. Mål vindstyrken

Vindstyrke er hastigheten luften beveger seg over et område.

Å vite vindstyrken kan være viktig for oss i dagliglivet, og det er også viktig innen blant annet værvarsling, luftfart, og maritime operasjoner.

Vindstyrken kan måles med flere instrumenter. I denne oppgaven skal du lage et anemometer for å måle vindstyrken der du er. Forsøket kan gjøres både innendørs og utendørs.

Gå til oppgaven “Vi lager et anemometer”

3. Lag en værstasjon

En værstasjoner et sted det blir tatt metereologiske målinger som er nyttige for både oss mennesker og miljøet. Vi kan måle for eksempel vind, fuktighet, og luftforurensning på slike stasjoner, og de kan være både fast stasjonert eller de kan flyte rundt i luften. I dette prosjektet skal du lage en værstasjon med sensorene som følger med Smart Climate Kit. Ved å bruke IoT-kortet sendes dataen du samler inn til PC`en, og du får et overblikk over hvordan miljøet rundt deg endres over tid.

Gå til oppgaven “lag en værstasjon”

 

IoT:bit - Utvidelseskort for tingenes internett

Et sentralt innhold i Smart Agriculture Kit er koblingsbrettet IoT:bit. Koblingsbrettet lar elevene koble til micro:bit og sensorer, display og servo på en enkel måte uten bruk av krokodilleklemmer.

Iot:bit innehar en wifi modul som gjør at elevene kan koble seg på internett og overføre de dataene de finner inn i Excel eller i tilrettelagte skjemaer på ThingSpeak og følge utvikling over tid. Denne muligheten gjør også at man enkelt kan lagre dataene til senere bruk.

Koblingsbrettet inneholder også RTC modul slik at man kan logge tiden nøyaktig.

Settet kan kjøpes enkeltvis eller som klassesett (10stk)

Har du spørsmål? Snakk med en av våre spesialister

Ta kontakt med en av våre spesialister for råd og veiledning på telefon 35 60 02 01 eller e-post salg@n00b.no.

Neste artikkel XGO Robot Dog Kit v2 for micro:bit